Milyen távolról nézzük?Van, akinek már konkrét elképzelése alakult ki álmai televíziójáról. Viszont még többen vannak azok, akik tanácstalanul vágnak bele a TV-keresésbe, pedig a két csoportba tartozóknak egy és ugyanaz a célja: a tökéletes készülék megtalálása. Az előbbi csoport tagjainak az AV Planet webáruházát ajánljuk figyelmébe (a televíziókat megtalálod itt), az utóbbiba tartozóknak pedig segítséget nyújtunk ahhoz, hogy megtalálják a számukra legideálisabb tévét.


Méret

Minél nagyobb a képernyő, annál jobb – gondolják sokan. Azonban ez a megállapítás a méretről nem minden esetben igaz. Mekkora a szoba, ahol el fogod helyezni? Ha akkora TV-t választasz, hogy eltakarja az ablakot, vagy belóg az ajtóba, akkor nem jó méretre tetted le a voksod. Fontosabb, hogy tudj szellőztetni és balesetmentesen közlekedni, mint hogy óriási televíziód legyen.

Nem csak praktikussági, hanem élvezeti szempontokat is érdemes figyelembe venned. Ugyanis, ha ideális távolságról nézed a megfelelő méretű készüléket, akkor sokkal kellemesebb élményben lesz részed, mint egy rosszul kiválasztott TV esetén. Ha kis szobába (pl.: hálószoba) fogod behelyezni és legfeljebb 1,5 m távolságról fogod nézni, akkor kb.: 80 cm átmérőjű TV-t válassz, mint például a Philips 32PFT4132/12 Full HD Ultra Slim LED 32"(82cm) televízió. Amennyiben nagyobb szobába (pl.: nappali) tervezed rakni és 1,5-3 m távolságból fogod nézni, akkor 100-150 cm átmérőjű készülékre van szükséged, mint például az LG 60UH605V UHD-4K Smart webOS 3.0 Wifi LED 60" (152cm) televízió.


Felbontás

TV felbontásA képernyő felbontása arra utal, hogy hány millió képpontot tartalmaz a képernyő. Ez alapján megkülönböztetjük a HD-ready, full-HD, ultra-HD avagy 4K televíziókat – minél magasabb a pixelek száma, annál részletgazdagabb a megjelenített kép.

A nappalidba inkább full-HD vagy ultra-HD TV-t válassz, mivel a filmek és tévéműsorok többsége ilyen minőségben lesz elérhető. Egy ultra-HD készüléken még egy full-HD filmet is bármikor megnézhetsz, és az elképesztően éles látványvilág kiemelkedő élményt fog nyújtani.


Képfrissítési frekvencia

UE55K5102A frissítési frekvencia azt jelenti, hogy a képernyő hányszor vált képet egy másodperc alatt. Minél magasabb ez az érték, annál kevésbé lesz elmosódott a kép a gyors jelenetek alatt. Ennek a képjavító algoritmusnak köszönhetően maximálisan fogod élvezni az izgalmas akciófilmeket és a különböző sporteseményeket, mérkőzéseket is.

A 60 Hz-s frekvencia nem minősül magasnak, de a 240 Hz már annál inkább. Szereted, ha az akciófilmek autós üldözős jelenetei nem homályosak, hanem tökéletesen tisztán nyomon követhetőek? Akkor válassz magas frissítési frekvenciával rendelkező készüléket, mint például az Samsung UE55K5102 Full HD LED 55" (140cm) televízió!


A kijelző típusa

A régi televíziók LCD kijelzővel működtek, azonban ma már felváltotta ezt a technológiát a LED és az OLED. A LED TV jobb képminőséget biztosít és kevesebb energiát használ, mint az LCD TV. Az OLED, avagy Organic LED kijelző még ennél is fejlettebb: elképesztő kontrasztot és színhűséget ad, vékony és mindemellett még energiatakarékosabb, mint a LED TV.

Jelenleg a LED kijelzővel rendelkező készülékek a legelterjedtebbek a világon. Az OLED TV-k egyelőre csak nehezen beszerezhetőek, ugyanis kevés gyártó forgalmazza. Az OLED prémium kategóriás televíziónak számít, ennek megfelelően az ára is magasabb.


Okos vagy hagyományos legyen?

Smart TVGondold végig, mi mindenre használnád szívesen a televíziót! Amennyiben csak filmnézés és „kapcsolgatás” szerepel a tervek között, akkor hagyományos TV is megfelel. Ugyanakkor az okostévék ennél jóval több szolgáltatást nyújtanak: például videókat és NetFlix sorozatokat tudsz nézni, emaileket és híreket tudsz olvasni, rá tudsz pillantani a Facebook profilodra, elindíthatsz egy játékot… Ha bármelyik lehetőség beindította a fantáziád, akkor érdemes beruháznod egy okostévébe.

Végiggondoltad, hogy milyen szempontoknak kell megfelelnie az ideális tévédnek? Akkor nézz körül az AV Planet webáruházában és válassz még ma!