KávézásSzeptember 29-én tartották a Nemzetközi kávénapot. Ennek tiszteletére mi is készültünk egy kis élénkítő összefoglalóval sokak reggeli ébresztőjéről.

Rengeteg legenda kering arról, hogy hogyan is fedezték fel a kávét. Az egyik legelfogadottabb felvetés szerint a XIV. században egy jemeni pásztor arra lett figyelmes, hogy miután kecskéi esznek egy piros bogyós bokorról, sokkal élénkebbek lesznek. A termést elvitte egy közeli kolostor szerzeteseinek, akik forró főzetet készítettek belőle, majd miután rájöttek élénkítő erejére, azzal tartották ébren magukat az éjszakai imádkozásokkor.

A kávét általában kávébabból készítik pörköléssel, mégpedig a Coffea arabica vagy a Coffea robusta magjából. Első lépésként kézzel leszüretelik, majd megtisztítják és megérlelik a szemeket. Ezután következik a már említett pörkölés, melyet folyamatosan növekvő hőfokon végeznek. A pörkölés után megállapítják, hogy a kávé milyen íz-, aroma-, illetve illatanyagokkal rendelkezik, ezt követően őrölt vagy pörkölt bab jellegében csomagolják be. (Az őrölt hátránya, hogy felbontás után hamar elvész az aromája.) Manapság már nem csak ebben a két verzióban találkozhatunk vele, hanem kapszula formájában is. Előnye, hogy nagyon gyors, pár perc alatt már ihatod is a különleges kávédat, másrészt a legtöbb márkánál nagyon nagy a választék belőle, így mindig a kedvednek legmegfelelőbbet választhatod.

Kávézás

És hogy miért is dob fel? A benne található koffeintől, amely egy egyfajta drog, ami a központi idegrendszerünkre hatva pörget minket.

Arról, hogy egészséges-e a kávé vagy sem rengeteget vitatkoznak. Mi álláspontot nem szeretnénk foglalni, inkább adunk néhány tippet, amivel biztos, hogy egy kicsit egészségesebben tudod fogyasztani kedvenc italodat:

• Helyettesítsd a cukrot fahéjjal, mely amellett, hogy növeli az inzulinérzékenységet a kávé ízét is sokkal lágyabbá és kellemesebbé varázsolja
• Keverj kakaóport a kávédba, ezzel is megnövelve antioxidánstartalmát
• A vaníliakivonatban nincs cukor, se kalória. Már néhány csepptől is egy egészen új élményben lesz részünk

KávézásA kávé meghódította az egész világot. Külön barista képzésen vehetünk részt, amelyben amellett, hogy igazán finom kávékülönlegességek készítését tanulhatjuk meg, a művészi vénánkat kiélve rajzolhatunk is az italokra.

Te is azok közé tartozol, akikhez a reggeli kávé előtt nem érdemes hozzászólni? Esetleg igazi gourmet vagy és a különlegességeket szereted? Legyen bármelyik is, nálunk biztosan megtalálod a kedvencedet. Nézz szét kávégép és kapszula kínálatunk között és élénkítsd fel velünk a napjaidat.

http://avplanet.hu/kaveplanet-coffe-shop.html