Kávéfőző tisztítás
Kávéfőzők tisztítása
A kávéfőzők rendszeres tisztítása elengedhetetlen a kifogástalan ízű kávé elkészítéséhez és a készülék hosszú élettartamának biztosításához. A gondos ápolás révén elkerülhetjük az ízromlást és megelőzhetjük a gép meghibásodását. A kávéfőzők karbantartása során két fő problémával kell megküzdenünk: a kávéolaj lerakódásával és a vízkőképződéssel.
A kávéolaj idővel felhalmozódik a készülék belsejében, kellemetlen, avas ízt kölcsönözve az italnak. Ennek megelőzésére kiváló megoldást nyújtanak a speciális tisztítótabletták. Ezek a hatékony szerek alaposan eltávolítják a zsíros lerakódásokat, visszaállítva a kávé eredeti zamatát. A tabletták használata rendkívül egyszerű: általában elég őket a gép víztartályába helyezni, majd egy tisztítóciklust elindítani. A folyamat végén a készülék belseje újra makulátlan lesz.
A vízkő szintén komoly problémát jelent a kávéfőzők tekintetében. A csapvízben található ásványi anyagok lassan, de biztosan lerakódnak a gép alkatrészeire, csökkentve annak hatékonyságát és rontva a kávé minőségét. A vízkőoldó folyadékok vagy porok rendszeres alkalmazásával hatékonyan küzdhetünk meg a problémával. Ezek a szerek kémiailag bontják le a vízkőlerakódásokat, visszaállítva a készülék eredeti teljesítményét. A vízkőmentesítés gyakorisága függ a használt víz keménységétől és a kávéfőzés gyakoriságától, de általában 2-3 havonta ajánlott elvégezni.