Egészséges a tisztított víz?

A víztisztítók feladata, legyen az kancsó, csapra szerelhető víztisztító, vagy kulacs, egységesen az, hogy kiszűrjék a csapvízben található nem kívánatos anyagokat, szennyeződéseket és mikroorganizmusokat, vagy azok koncentrációját a lehető legjobban lecsökkentsék. Ezek mellett nem elhanyagolható előnye, hogy a víz, selymesebb és finomabb lesz tőle

vízszűrős kancsó

Az aktív szén feladata

Otthoni használatra a legegyszerűbb és pénztárcabarátabb megoldás a vízszűrő kancsó, ami egy szűrőt tartalmaz, amelyben aktív szénoszlop van. Ez az aktív szénoszlop szűri ki a vízben található nem kívánatos mikroorganizmusokat, vízben oldott peszticideket, organikus anyagokat, gyógyszermaradványokat és az oldott ionok jelentős részét. A vízben az ásványok, sók és a mész benne maradnak, ezt nem képes kiszűrni a szűrő.

tisztított víz

Lehetséges veszélyforrások

Magyarországon a leggyakrabban ellenőrzött termék a csapvíz. Ennek 95%-a a földalól jön, mivel az onnan érkező víz védve van az emberi szennyeződésektől. Az ország nagy részén az ivóvíz kiváló minőségű, viszont néha lehetnek kivételek.

A leggyakoribb ezek közül az arzénnal szennyezett víz. Régen sokkal nagyobb koncentrációban előfordulhatott arzén a hazai csapvizekben, csaknem az Uniós határérték háromszorosa is lehetett. Az Európai Unió Vízminőség javító programjai és támogatásai segítségével már a legtöbb helyen az Unió által megengedett határ (10 μg/l) alatt van az arzén tartalom, tehát nyugodt szívvel fogyasztható, az egészségre ilyen mértékben egyáltalán nem káros. Ahol esetleg e fölött az érték fölött van, ott más módon oldják meg az ivóvízellátást.
A második gyakran előforduló probléma az ólom. A legtöbb helyen már lecserélték a régi ólomvezetékeket műanyagra, de érdemes tájékozódnunk róla, hogy minket érinthet-e a probléma, mivel az ólom érzékszerveink segítségével nem észlelhető.

Fontos itt megemlítenünk a klórt is. Szúrós szaga miatt egyből szembe tűnik, ha megtalálható a vízben, viszont, ha pár percig pihentetjük fogyasztás előtt, akkor a szag és a víz fehéres árnyalata eltűnik. A csapvizekben lévő mennyiség az egészségünkre nem káros. Mesterségesen hozzáadott anyag, amire azért van szükség, hogy ameddig a víz a vezetékeken át a csapból kifolyik ne szaporodhassanak el benne a mikroorganizmusok.

Ha úgy érezzük probléma van a csapvizünk minőségével érdemes számításba venni azt a lehetőséget is, hogy a házunkban lévő vízvezetékekkel van a probléma. Gyakori példa, hogy a víz fémes ízű és szagú. Ennek okozója az elhasználódott fém vízvezeték lehet.

A vízszűrőkancsók és berendezések, vízszűrős kulacsok ezeket a szennyeződéseket hivatottak kiszűrni.

tisztított víz

A PET palack hátránya

Ezek mellett, a palackozott ásványvíz hátrányairól is érdemes beszélni a szűrt csapvízzel szemben. A PET palackból egy idő után, főleg a rossz tárolás vagy napsütés hatására, szénsavas vizek esetében fokozottan, például antimon és etilén-glikol oldódik ki, ami a szervezetre kifejezetten káros hatással lehet. Továbbá, rengeteg műanyag hulladékot termel. Egy műanyag palack előállításához már alapból több liter vízre van szükség, emiatt a környezetre nagyon káros hatással van.