Elektromos fűtőtestek, hősugárzók, konvektorok, olajradiátorok – hol milyen fűtési megoldást érdemes használni?

 

A könnyen, szakember nélkül telepíthető elektromos fűtési lehetőségeket az előző években a legtöbb háztartásban kiegészítő fűtésként használták, azonban ez az idei évben megváltozhat. Sokan választhatnak majd ilyen fűtési megoldásokat a gázkazán alternatívájaként.

Ezeknek az eszközöknek a telepítése rendkívül egyszerű. Választhatunk saját lábán álló vagy falra szerelhető alternatívát is. Előbbinél csak annyi a feladatunk, hogy a megfelelő helyre helyezzük, és elektromos áramhoz csatlakoztassuk. A falra szerelhető változatoknál a csomag tartalmazza a falikonzolt, amelyet fel kell fúrnunk a falra és erre elhelyezni a fűtőtestet, majd áramhoz csatlakoztatni. Ezek után már használhatjuk is a készüléket.

Elektromos konvektor:

Ezeknek a berendezéseknek a működése rendkívül egyszerű. Egy fűtőszál elektromos áram hatására felizzik és hőt ad le. Az izzószál mögött hőtükör található, ami által létrejön a hősugárzó. Előfordul, hogy a fűtőszál a lemezburkolat alján helyezkedik el, ahol felmelegíti a levegőt, majd az elkezd intenzíven felfelé áramolni és a készülék tetején távozik, azaz konvekció jön létre, innen ered az elektromos konvektor név. Általában kiegészítő fűtésként használt, de remek megoldás a fűtési szezon előttre is.
Ezeket a fűtőberendezéseket mindig felügyelet mellett működtessük.

elektromos konvektor

Olajradiátor:

Ez az egyik legrégebbi elektromos fűtőtest fajta. Népszerűségét annak köszönheti, hogy akkoriban ez volt a legbiztonságosabb elektromos fűtési megoldás.
Az olajradiátor szilikon olajjal van feltöltve, amit egy fűtőszál melegít. A fűtőszálat a szilikon olaj elszigeteli a fém részektől, így a burkolat nem kerülhet áram alá.
A legtöbb esetben kerekekkel felszerelt és több fűtési fokozattal rendelkezik, mivel ez egy kifejezetten kiegészítő fűtésre szánt termék. Ezáltal igény szerint áthelyezhetjük egyik szobából a másikba, vagy magunkkal vihetjük bárhová, és a teljesítményét a helyszín méretéhez igazíthatjuk. Jó választás lehet őszre is, amikor a rendes fűtést még nem szeretnénk bekapcsolni.

olajradiátor

Elektromos fűtőtest:

Ezek a fűtőtestek használhatóak önállóan fűtőberendezésként, de kiegészítő fűtésként is. Konvekciós elven működik, kiválasztásánál fő szempont a helyiség mérete, ahol használni szeretnénk. A fűtőrudat egy elektromosan szigetelő, de kiváló hővezető képességű szilikon veszi körül, amin alumínium bordák helyezkednek el, amik kívülről nagy hőleadó területet biztosítanak. A legtöbb esetben falra szerelhetőek, de találhatunk belőle mobil változatot is, valamint fürdőszobába, vagy más vizes helyiségben is biztonságosan működtethetőt.
Különbség az elektromos fűtőtest és az elektromos konvektor között, hogy ez zárt fűtőbetéttel rendelkezik, így sokkal biztonságosabb és jóval hosszabb az élettartama.

elektromos fűtőtest

 

Infrapanel:

Az infrapanel által kibocsájtott hő a bútorokon, padlón falon stb. és az emberi testen elnyelődik, amelynek a hatására ezek felmelegednek és a szoba hőmérsékletét is felmelegítik. Ez a legtermészetesebb hőérzetet biztosító fűtés. Nagy előnye, hogy kisebb hőmérsékleten is megfelelő hőérzetet biztosít, ezáltal még takarékosabbnak mondható. A hagyományos elektromos és a vizes központi fűtés esetén a meleg levegő felfelé száll, ezáltal a plafon környékén jóval magasabb hőmérséklet jön létre, mint a kellemes szobahőmérséklet, az energiaveszteséget jelent. Ez a probléma az infrapanel esetén nem jelentkezik.

infrapanel

 

Ventilátoros hősugárzó:

A hajszárítók működési elvén működő hősugárzó típus. Beszívják a hideg levegőt, majd kifújják a forrót. Előnyük, hogy gyorsan felmelegednek, viszont hátrányuk, hogy hangosabbak a többi változathoz képest. Könnyen szállíthatóak vagy átrakhatóak máshová. Általában felborulás és túlmelegedés elleni védelemmel is el vannak látva. Általánosságban ez a készülék mondható a legolcsóbbnak.

 ventilátoros hősugárzó

Kerámiabetétes hősugárzó:

Ezeknek a hősugárzóknak a belsejében egy kerámia anyagú bordás szerkezet található. Ez az anyag remekül tárolja a hőt és fokozatosan adja le, ezáltal egy kifejezetten energiatakarékos megoldásról beszélhetünk. Működése hangalan, hosszú életű készülék.

 kerámiabetétes hősugárzó

Kvarc hősugárzó:

A kerámiabetétes hősugárzóhoz hasonló módon működik, azzal a különbséggel, hogy ebben az esetben a fűtőtest belsejében található kvarc betét melegszik fel és adja le a hőt.

 kvarc hősugárzó

Halogén hősugárzó:

Fürdőszobában vagy más nedves helyiségben is használható fűtési megoldás. Akár kültéren is használhatóak, jól viselik a párát. Csak előre sugározzák a hőt, nem képesek 360°-ban fűteni. Olyan rövidhullámú sugárzással működik, ami nagyon gyors felfűtést tesz lehetővé. Viszonylag nagy teljesítmény mellett keveset fogyasztanak, működésük halk.

halogén hősugárzó