Elektromos vagy faszenes grillsütőt vásároljak? Előnyök és hátrányok

Grillezhetünk húsokat, zöldségeket, sajtot, tofut, vagy akár gyümölcsöket, csak a képzeletünk szab határt.
Ha választás előtt állsz néhány dolgot át kell gondolnod. Fontos, hogy hol szeretnéd használni, hány főnek szeretnél ételt készíteni vele, milyen gyakran grilleznél és mekkora hely áll rendelkezésedre? A kérdésekre kapott válasz alapján biztosan nem lőhetsz mellé, mi pedig hoztunk egy kis plusz segítséget hozzá!

grillezés

Elektromos grill

A manapság egyre divatosabb elektromos grillnek sok előnye van, kezdjük talán azzal, hogy sosem kell lemondanod a grillezett ételekről, hiszen kint és bent is egyaránt használható. Ez a változat nem füstöl, és nem hagy maga után erősebb szagokat egy átlagos főzésnél. Lakásban is kényelmesen használható de jó időben az erkélyen vagy az udvaron is sütögethetsz rajta, csak áramra lesz szükséged a működéséhez.
Az elektromos grillek kisebbek a faszeneseknél általánosan 2-3 adag étel készíthető rajtuk egyszerre. Használatát meg inkább egyszerűsíti, hogy a hőfokot kapcsolók segítségével állíthatjuk be. Legnépszerűbb a teflon felületű elektromos grill. Ezek a készülékek a felületüknek köszönhetően könnyen tisztíthatóak, az ételről lefolyó zsiradékot csepptálcában gyűjtik össze, amit egyszerűen kiönthetsz majd kimoshatsz a sütés végeztével.

Létezik még sütőrácsos változat, amely alatt fűtőrácsok vagy lávakövek helyezkednek el és sütik meg az ételt.
Hátránya a faszenes grillel szemben, hogy mivel helyhez kötöttebb az áram szükséglete miatt, így nincs lehetőséged egy réten sütögetni a barátaiddal, és az igazi grill ízvilágot sem tükrözi teljes mértékben.

elektromos grill

Faszenes grill

Egy faszenes grill remek hangulatot ad egy-egy összejövetelnek a szén és a hús sercegő hangjával és az egész kertet bejáró finom illatokkal, nem is beszélve arról, hogy önmagában is remek füstös alapízt ad a rajta készülő ételeknek.  Ez a változat, bár egészen kicsiket is találhatunk belőle, általában nagyobb az elektromos változatnál, így nagyobb mennyiségű ételt is készíthetünk rajta egyszerre, de lassabban fognak elkészülni.

A hőfok szabályozása nagyobb kihívás, ki kell tapasztalni, hogy állítsuk be a szellőzőnyílásokat a legjobb eredmény érdekében, de mindenképp megéri megtanulni a használatát. Alul és felül találhatunk a grillsütőn szellőzőnyílást. Az alsó légnyílás szívja fel az oxigént ezáltal táplálva a tüzet. Ha ezt a nyílást teljesen elzárjuk azzal elfojtjuk a tüzet. A fenti nyílás a légáramlást szabályozza. Minél kisebb helyen hagyunk a fenti nyíláson annál kisebb lesz a légáramlás és ezáltal a hőmérséklet is csökken. Ha teljesen kinyitjuk a hőmérséklet növekszik és a faszén gyorsabban ég.
Ha szeretnéd magaddal is viheted ezeket a sütőket, és bárhol használhatod, hiszen csak faszenet kell magaddal vinned hozzá. Sok esetben összecsukhatóak így autóba is könnyedén be lehet rakni őket. A legtöbb kinti grill magassága állítható a lábainál és rendelkezik hamutartállyal is a könnyebb tisztítás érdekében.

faszenes grill

Összegzésképp

Összességében egyik grillsütő sem jobb vagy rosszabb, mint a másik. A fent felsorolt jellemzőket, és a cikk elején említett kérdésekre kapott válaszokat figyelembe véve mindenki megtalálhatja a számára legideálisabbat és bármelyikre is essen választás biztos, hogy fantasztikus ételeket készíthetünk rajta!