Fali konzol kiválasztása – a kiválasztás fő szempontjai

A falra szerelt tv rendkívül esztétikus és helytakarékos tárolási módszer a lakásába. A konzol kiválasztása nem nehéz feladat, de figyelembe kell vennünk néhány paramétert az ideális termék megtalálásához, mert a nem megfelelő tartó sok bosszúságot okozhat.

fali konzolon lévő televízió

Először át kell gondolnunk, hogy mire van szükségünk. A konzolok ára néhány ezer forinttól több tízezerig terjedhet.
Általában az olcsóbb konzolok fixek, nem mozgathatóak, csak tartják a televíziót, mint egy falikép.

A középkategóriás konzolok már forgathatóak és/vagy dönthetőek is. Ez a funkció hasznos lehet, ha nem mindig ugyan abból a szögből TV-zünk, vagy fix konzollal nem tudjuk megfelelő helyre szerelni a készüléket. Találhatunk olyat, amivel a televízió akár vízszintesen el is fektethető.
Bizonyos konzolok segítségével állíthatjuk a televízió magasságát és a faltól való távolságát is. Erre többet között akkor lehet szükségünk, ha a TV a falhoz nagyon közel szerelve fér csak el a helyén. Így, ha egy csatlakozót szeretnénk bedugni vagy kihúzni, a készüléket könnyedén el tudjuk húzni a faltól a csuklós konzol segítségével, hogy hozzáférjünk a hátuljához.

Léteznek konzolok, amik kábelvezetővel vannak ellátva, ezzel még esztétikusabb megjelenést biztosítanak.

A felsőkategóriás, magasabb árú konzoloknál a különbség a mozgatási intervallumban és a mozgatás technológiájában mutatkozik meg. Vannak gázkaros tartók, amik minden irányban fokozatmentes, könnyed beállítást tesznek lehetővé, ezekkel tudjuk a legprecízebben beállítani a televíziónkat.
Lehetőségünk van mennyezetre szerelhető tartót választani, ha a TV-t nem egy fal előtt helyeznénk el, vagy a falon nincs helyünk felszerelni.

különböző fali konzolok

A fali konzolok felszerelése rendkívül egyszerű feladat. A fix konzolok egyik része a sín, amelyet 4 helyen a falhoz kell rögzítenünk csavarok segítségével, majd a sínekre akasztható tartót a megfelelő helyre rakjuk és szintén 4 db csavarral a tv-hez rögzítjük. A mozgatható tartók felszerelése ennél egy fokkal bonyolultabb lehet, de ez sem okoz túl nagy kihívást.
Figyelnünk kell arra, hogy a konzolt egyenesen fúrjuk fel a falra, ehhez segítségünkre lehet egy vízmértékre, vagy választhatunk olyan modellt, amiben beépített vízmérték van.

Figyeljünk a furattávolságra és a méretekre

tv fali konzolra helyezése

Választásnál figyelembe kell vennünk a televíziónkon lévő furattávolságot és a készülék súlyát.
A furattávolságok úgynevezett VESA szabványnak megfelelő értékek. A furattávolságok közötti értéket adja meg vízszintesen és függőlegesen milliméterben kifejezve. Ezek alapján, ha egy falikonzol VESA 75x75 mm-től 200x200 mm-es furattávolság beállítási lehetőségekkel rendelkezik és a mi televíziónk furattávolsága 100x100 mm, akkor a konzol megfelelő lesz hozzá.

Általánosan elmondható, hogy minél nagyobb a televízió képernyője, annál nagyobb a furattávolsága, ezért szerepel sok konzol leírásában az ajánlott képernyőméret, de ez nem minden esetben van így, gyártók szerint eltérhet, ezért vásárlás előtt minden esetben ellenőrizzük.

A televízió súlya fontos szempont


Fontos paraméter a televíziónk súlya is. Soha ne lépjük át a konzol maximális kapacitását, mert csak így biztosít megfelelően stabil tartást a készüléknek. Akár jóval nagyobb teherbírású konzolt is vásárolhatunk, ez nem okozhat problémát, tökéletesen stabilan fogja tartani a TV-t.
A televízió súlyát és a rögzítési pontok távolságát megtaláljuk a használati utasításában, vagy le is mérhetjük a tv hátulján egy mérőszalag segítségével.

méretezés fali konzolhoz

VESA szabványok: 75x75mm, 100x100mm, 200x100mm, 200x200mm, 400x400mm és 600x400 mm