Hogyan készíts magadnak könnyedén fagylaltot fagylaltgéppel a nagy melegben?

Mi más lehetne jobb nyáron egy gombóc hideg fagyinál, mint egy gombóc házilag elkészített hideg fagyi?

Manapság nagy népszerűségnek örvendenek a házilag elkészített, nem a boltban megvásárolt élelmiszerek, mint például a házi kenyér, kalács és a fagylalt is.

Fő előnye annak, ha otthon készítjük el a fagylaltunkat az, hogy teljes mértékben a mi ízlésünkre szabott frissítőt kapunk. Kedvünk szerint variálhatunk az ízekkel és összetevőkkel is. Készíthetünk cukor, zsír vagy tejmentes változatot is igényünktől függően. Találhatunk olyan receptet, amivel a diétába is könnyedén beilleszthető fagyit kapunk.
Házi fagyit fagylaltgép nélkül is tudunk készíteni, de akkor fagyás közben nekünk kell kevergetnünk fél-egy óránként és jégkristályok keletkezhetnek. A fagyigép ezt hivatott helyettünk elvégezni általában 40-50 perc alatt készíti el nekünk a fagylaltot, ez fagyasztóban több óra is lehet így géppel mindenképp egyszerűbb a dolgunk.

fagylaltgéppel készített fagylalt

Főzött, kevert vagy sorbet?

Készíthetünk főzött vagy kevert fagylaltot vagy akár sorbetet is. A fagyi krémességét nagyban befolyásolja, hogy mennyi tejszín kerül bele, ezen kívül tojássárgájával is krémesíthetjük.

Gyümölcsfagyit a legegyszerűbben úgy készíthetünk, hogy a választott gyümölcsöt botmixerrel felaprítjuk, a habtejszínt keményre verjük cukorral és citromlével ízesítjük, összekeverjük majd a fagylaltgépbe öntjük és nagyjából háromnegyed óra múlva már fogyaszthatjuk is.

A főzött fagylaltoknak általában angolkrém az alapja, vagyis tojás, tej vagy tejszín és cukor keveréke, ezt ízesíthetjük ízlésünk szerint gyümölcsökkel, magvakkal, fűszerekkel, vagy bármivel, amivel kedvünk tartja.

A csokoládé vagy vaníliafagylaltot is főzni szokás, tejet vanília rúd kikapart belsejével felmelegítünk majd egész tojásokat adunk hozzá és elkeverjük, cukorral ízesítjük és beleöntjük a fagyigépbe. Csokifagyi esetében a tejjel csokoládét vagy kakaó port melegítünk.

Ha diétás változatot szeretnénk a tejszínt felválthatjuk kemény habbá vert tojásfehérjével a cukrot pedig édesítőszerrel. Tej helyett használhatunk növényi tejet, viszont mivel ez nem tartalmaz annyi zsírt, mint a hagyományos tehéntej, adjuk hozzá magas zsírtartalmú kókusz tejszínt vagy kókuszkrémet.

Ha igazán krémes sorbetet szeretnék készíteni, ahhoz cukrot kell használnunk. Vízben feloldjuk a cukrot majd összekeverjük a pürésített gyümölccsel és mehet is a fagylaltgépbe. Ezt is készíthetjük édesítőszerrel, viszont nem lesz olyan krémes, mint a cukros változat, mivel a víz és a cukor egyvelegének fagyáspontja kisebb mint 0°, ez a különböző édesítőszerekről nem elmondható. Ebben az esetben a cukorszirup segít a jégkristályok kialakulása ellen. Ízlés szerint valamilyen alkoholt is adhatunk hozzá, ha egy kicsit extrább desszertet szeretnénk.

fagylalt fagylaltgéppel készítve

Ezen kívül az interneten rengeteg receptet találunk, amikkel tudunk kísérletezni, hogy megtaláljuk a számunkra tökéletes receptet. Készíthetünk fagylaltot joghurttal, tejföllel, túróval vagy mascarponeval is, csak a képzeletünk szab határt az ízesítés módjának.