Mekkora az egészséges páratartalom? Hatásos párásító és párátlanító megoldások

A kérdésre, hogy mekkora az optimális páratartalom a lakásban nincs konkrét válasz. Hogy mi ideális, helyiségenként eltérő, más a megfelelő hálószobában és a nappaliban. Függ az egyéni komfortérzetünktől és az egészségi állapotunktól is. A nem megfelelő páratartalom sok kellemetlenséget okozhat nekünk, befolyásolja a hőérzetünket, a légutak és a bőrünk állapotát is.

kanapén relaxáció

A páratartalom egy egészséges felnőtt ember számára 40-60% között van. A hőérzetünket is befolyásolja, magasabb páratartalmú szobát melegebbnek, alacsonyabb páratartalmút hidegebbnek érzünk.

Az alacsony páratartalom a nyálkahártya irritációját okozhatja és kiszáradáshoz vezet. ezt a torok szárazsága, száraz köhögés, fojtó érzés jelzi. Túl alacsony páratartalmat jelez a szemek és száj szárazsága is. Ezen kívül a száraz levegő a bőrünket is szárítja, így annak ápolására is fokozottan figyelünk kell.

A lakás páratartalmának megfelelő értéken tartásához a legfontosabb a rendszeres és alapos szellőztetés. A levegő párásítása egyszerűen megoldható szobanövényekkel, hagyományos vagy elektromos párásítókkal. Ezek használata fűtés szezonban kiemelten fontos, ugyanis a fűtés hatására a levegő szárazabbá válik. Ahogy a levegő kint egyre hidegebb, a lakás páratartalma akár 20%-ot is csökkenhet.

Hétköznapi használatra a legalkalmasabbak a hidegpárásítók, ezek akkor is megfelelőek, ha egészségügyi problémák kezelése vagy megelőzése céljából párásítanánk, mivel ez a folyadékot apró cseppekké bontja és páraszerű formában juttatja a levegőbe.


Amennyiben nem drasztikusan alacsony a pára szintje az otthonunkban vagy nincs olyan, akár egészségügyi vagy egyéb tényező, ami indokolná az átlagosnál magasabb páratartalmat, akkor megfelelő egy kisebb teljesítményű alacsony- vagy közép árkategóriájú párásítót vásárolnunk, ezek egyszerre egy szobát képesek megfelelően párásítani. Nem foglalnak nagy helyet, víztartályuk általában 100-500 ml kapacitású és óránként 15-30 ml vizet párologtat el. Sok esetben rendelkeznek hangulatvilágítással és illóolaj is csepegtethető beléjük. ezáltal remek illatot varázsolnak az otthonunkba és segíti a relaxációt.


Jóval nagyobb teljesítményű párásítót is találhatunk, ha erre lenne szükségünk, akár 5 literes tartájjal, így sokkal nagyobb területet képesek párásítani, és óránként 100-300 ml vizet párologtatnak el. A nagyobb teljesítményű párásítók funkciója sok esetben csak a párásítás, nem rendelkeznek világítással vagy aroma funkcióval.

párásító

A túl magas páratartalom, csak úgy, mint a túl alacsony, szintén kedvezőtlen hatással van az egészségünkre, mivel ilyen környezetben sokkal könnyebben elszaporodnak a gombák atkák és vírusok. Az allergia kialakulását is növeli. Érdekesség, hogy az állandó magas páratartalom a mentális egészségünkre is hatással lehet, szorongást és frusztrációt válthat ki.
Az állandó túl magas páratartalom a lakásunkra is kedvezőtlenül hat, mivel penész és dohos szag alakulhat ki, valamint a lecsapódó pára a fa bútorokat, festményeket, könyveket is károsíthatja.

Rendelkezésünkre állnak páramentesítő készülékek ennek a problémának a megszüntetésére, ebből is találunk hagyományos és elektromos kivitelt egyaránt.

Lakásunk páratartalmától függően választhatunk kisebb vagy nagyobb teljesítményű és víztartályú párátlanító készüléket. Kisebb párátlanítók átlagosan 0,5 liter vizet képesek összegyűjteni, ezek egy szobára elegendőek, és naponta üríteni kell a tartályukat. A nagyobbak akár 10 liter vizet is képesek összegyűjteni, ebben az esetben elég néhány naponta kiüríteni őket vagy nagyobb térben is használhatóak.

párásító

Érdemes beszerezni otthonra olyan műszert, ami méri a levegő páratartalmát. Ezek az eszközöt nagyrészt a hőmérsékletet is mérik és sok esetben ezen felül is közölnek információkat. Ilyenek lehetnek a dátum és az idő, ébresztés funkció, vagy hozzá tartozó külső kiegészítővel a kinti hőmérséklet és páratartalom kijelzése.