Mennyire hatékonyak az érintés nélküli hőmérők?

A klasszikus higanyos hőmérők ideje lejárt, ilyet már több mint 10 éve nem is vásárolhatunk, viszont máig is sok háztartásban megtalálhatóak. Ezek helyett több alternatívát is találunk, például galliumos hőmérőt, digitálisat, vagy amiről most szó lesz, érintés mentes hőmérőt.

Érintés mentes hőmérők közül találhatunk fülben használható vagy homlok hőmérőt. Ezek a hőmérők 2-3 másodperc alatt megbízható, pontos eredményt adnak. Több előnyük is van, többek között ez a leghigiénikusabb lázmérési mód, ugyanis, egyáltalán nem érintkezik bőrrel. Ezen tényezőknek köszönhetően akár az alvó gyermekünk testhőjét is megmérhetjük anélkül, hogy felébresztenénk őt.

A fülhőmérők a dobhártya által leadott infravörös hőt mérik. Ezekre a hőmérőkre szondasapkát kell raknunk és minden használat alkalmával cserélni azt a pontos mérési eredmény érdekében, mivel a szondasapkán lévő szennyeződések vagy a fülben lévő zsír befolyásolhatja az eredményt.

érintésmentes hőmérő

Hogyan használjuk az érintésmentes hőmérőket?

A homlokhőmérőt a homloktól 1-3 centiméterre tartva tudjuk használni.
Előnye, hogy az érintésmentes hőmérőkkel nem csak testhőmérsékletünket tudjuk megmérni, hanem a kisállatunk testhőjét, valamint folyadékok, fürdővíz, étel hőfokát, a szoba hőjét, vagy egyéb különböző felületek hőmérsékletét is, ezáltal nem kell különböző hőmérőket tartanunk otthon, egy készülék elegendő lesz. Megoldást nyújthat egymás után több ember testhőjének mérésére, mivel nem kell várni a mérések közt, mint a régi hőmérők esetén, így ideális munkahelyi, iskolai, vagy egyéb közösségi helyeken történő alkalmazásra is.

érintésmentes hőmérő

Ezek a hőmérők rendelkeznek digitális kijelzővel, sok esetben ennek háttérvilágítása is van, így könnyen leolvashatjuk a mért eredményt, majd a készülék memóriájában tárolhatjuk azt a későbbiekre. A készülékek hangjelzésekkel is el vannak látva, jeleznek, ha a mérés megtörtént, vagy helytelenül tartjuk az eszközt, kis idő elteltével pedig automatikusan kikapcsolnak.