Tudnivalók az energiacímkék változásairól

2021 márciusától új szabályokat vezettek be az elektromos cikkek energiacímkéivel kapcsolatosan. Az új címkét először olyan háztartási gépek kapták meg, mint a mosógép, mosó-szárító gép, mosogatógép, hűtőkészülék és borhűtő. A legnagyobb változások egyike, hogy már nem lesznek plusz jelek az adott betű után, helyette A-tól G-ig terjedő skálán kerülnek besorolásra. Az A osztályozásúak nagyon kevés energiát fogyasztanak, míg a G besorolásúak a legtöbbet.

energiaosztály

Az energiacímkék nem csak a vásárlók egyik legfontosabb tájékoztatási eszközei, hanem a gyártókat is ösztönzik az innovatív megoldások megtalálására. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a készülékek ezáltal egyre hatékonyabbá válnak. A változás oka, hogy a jelölések egyszerűbbnek tűnjenek a fogyasztók számára, ugyanis a +-os rendszerben már nem igazán tudtak különbséget tenni a termékek között. Az energiacímkéken a villamos energia fogyasztásán kívül más egyéb információkat is szükséges feltüntetnie a gyártónak, például egy mosógép esetében meghatározó szerepe van a vízfogyasztásnak, a ruhatöltet mennyiségének és a zajkibocsájtásnak.

Hogyan csökkenthetjük az energiafogyasztást?

Napjainkban egyre több háztartás fektet be napelemes rendszerekbe, amelynek a beszerzési költségei viszonylag rövid idő alatt megtérülnek. A napsugarakból kinyert energiából fenntarthatóan és olcsón fedezhető a folyamatosan növekvő villamos energia igény. Napelemes rendszer segítségével ma már nem csak a háztartási eszközök működtethetőek, a napenergia alkalmas akár víz melegítésére vagy elektromos autó töltésére is. A napelem árak évről-évre csökkenő tendenciát mutatnak, így a jövőben számos háztartás számára válik a rendszer elérhetővé.